:)
całeczka: proszę o pomoc bo nie mogę rozgryźć jak to wyliczyc:
∫xctg2x dx
1 lis 12:36
Trivial:
Prawdopodobnie dobre podejście to całkowanie przez części.
u = x v' = ctg2x
1 lis 12:41
całeczka: | | 1 | |
a wiec v bedzie równe : −2ctgx* |
| |
| | sin2 | |
1 lis 13:09
Trivial:
| | cos2x | | 1−sin2x | | 1 | |
v' = ctg2x = |
| = |
| = |
| − 1 |
| | sin2x | | sin2x | | sin2x | |
v = −ctgx − x.
1 lis 13:10
całeczka: | | arcsinx | | 1 | |
a w przykładzie ∫ |
| podstawiam za u arcsinx a za pochodną z v |
| ? |
| | √1+x | | √1+x | |
1 lis 13:27
Trivial: Tak.
1 lis 13:29
całeczka: | | 1 | |
ok tylko jak poradzic sobie z tą pochodna to bedzie − |
| (1+x) ? |
| | 2 | |
1 lis 13:32
Trivial: | | dx | |
∫ |
| = 2 √1+x + c. Można nawet zgadnąć.  |
| | √1+x | |
1 lis 13:33
całeczka: a skąd sie wzieła ta dwójka, bo ja właśnie gdzieś to przeoczyłam i wiele zadań mi przez to nie
wychodzi...
1 lis 13:40