Granice
MrPytanie: Mógłby ktoś pomóc mi z granicami ciągów? Miałbym kilka przykładów i nie wiem jak niektóre
zrobić. Nie mam pomysłu. Podam na razie jeden z nich:
| | n2 + 1 | | | |
( |
| ) do potęgi | bo jakoś mi nie wychodzi zapis |
| | n2 | | |
robię tak:
| | n2 + 1 | | | | 1 | | | |
lim( |
| ) | = lim(1+ |
| ) | = |
| | n2 | | | n2 | | |
| | 1 | | | | | |
lim[(1+ |
| )n2] |
| = [e1] |
| to jest e do potegi |
| | n2 | | n2 | | n2 | |
to teraz licze granice tego co mam w potedze i tu nie wiem co robic dalej:
1 lis 12:14
sushi_ gg6397228:
| | | | n! | |
przeciez | ==> to jest symbol Newtona  == |
| =... |
| | | 2!(n−2)! | |
1 lis 12:17
MrPytanie:
ale wychodzi mi cos takiego:
| | n! | |
lim |
| i tu sie blokuje |
| | 2!(n−2)!n2 | |
1 lis 12:18
sushi_ gg6397228:
n!= n*(n−1)*(n−2)! i juz sie licznik odblokował
1 lis 12:22
MrPytanie: Dzięki jak widze gdzies silnie to sie gubie a to takie proste
1 lis 12:26
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
1 lis 12:27
MrPytanie: Miałbym jeszcze taki przykład:
an = n√n(−1)n
pierwiastek n−tego stopnia a pod nim n do potegi (−1)n
tu to nawet nie wiem jak zacząć.
1 lis 12:35
MrPytanie: czyli wychodze ze bede mial chyba raz tak:
lim
n√n = 1
| | 1 | | n√1 | | 1 | |
limn√ |
| = lim |
| = |
| = 1 |
| | n | | n√n | | 1 | |
dobrze?
1 lis 12:51
MrPytanie: lim
n√n(−1)n=1
1 lis 12:57
MrPytanie: Ok może ktoś kiedyś sprawdzi to poprzednie

teraz mam jakis trudniejszy tak mi sie
przynajmniej wydaje
| | 1+2+...+n | |
an = |
| cosn! |
| | n3+1 | |
| | 1+2+...+n | |
lim |
| cosn! =  |
| | n3+1 | |
tam jest n
3 + 1 bo jakoś tak dziwnie widać pod ułamkiem

Jakieś pomysły?
1 lis 13:19
Godzio:
cosn! jest ograniczony przez [−1,1], oblicz sume 1 + ... + n takie 2 wskazówki
1 lis 13:22
Trivial: Ewentualnie możesz od razu stwierdzić bez liczenia sumy, że wynikiem sumowania jest jakaś
funkcja rzędu n2, co podzielone przez n3 dąży do 0. granica 0.
1 lis 13:23
MrPytanie: robiłem to tak:
| | 1+2+...+n | | | |
lim |
| cosn! = lim |
| cosn! = |
| | n3+1 | | | |
| | 1+n | 1 | | | |
lim |
|
| cosn! = lim |
| cosn! = |
| | 2 | | | | |
1 lis 13:38
MrPytanie: Ok to teraz może taki przykład

wiem dużo tego ale nie potrafię rozpocząć:
a
n = n(ln(n + 3) − lnn)
lim n(ln(n + 3) − lnn) = [
∞(
∞−
∞)] i nie widzę jak to zrobić
1 lis 13:57
MrPytanie: bump
1 lis 14:25
MrPytanie: bump
1 lis 14:53
Godzio:
Skorzystaj ze wzoru na różnicę logarytmów
1 lis 14:55
Godzio:
Ogólnie z czegoś takiego skorzystaj:
k * log
ab = log
ab
k
1 lis 14:56
MrPytanie: Dzięki

znowu coś łatwego a ja się zaciąłem.
| | n+3 | | 3 | |
lim ln( |
| )n = lim ln(1+ |
| )n = lne3 = 3 |
| | n | | n | |
1 lis 15:01
Godzio: Ok
1 lis 15:05