Lukasz: F= m*a
a)
a(0) = 15*0 = 0
b)
przyspieszenie zależy od czasu, dodatkowo wiemy, że jest ono pochodną prędkości po czasie,
dlatego najprościej policzyć całke z przyspieszenia, aby otrzymać wzór na prędkość
v(t)= ∫ a(t) dt = ∫ 15t dt = 7,5 t
2 + C, gdzie C w tym przypadku symbolizuje początkową
prędkość, która jest równa 0
c)
analogicznie jak w podpunkcie b, prędkość to pochodna drogi po czasie, dlatego liczymy całke z
prędkości:
s(t) = ∫ v(t) dt = ∫ 7,5 t
2 dt = 2,5 t
3 + C, gdzie C w tym przypadku symbolizuje początkową
drogę, która jest równa 0
d)
Prędkość średnia, to nic innego jak całkowita droga przebyta w danym określonym czasie.
Interesuje nas droga przebyta miedzy 1 a 3 sekudną. Znając wzór na drogę z podpunktu c, możemy
policzyć jaką drogę ciało pokona po 3s oraz po 1s. Interesuje nas różnica tych dwóch dróg
| | scałk | | 2,5*33−2,5*13 | | 67,5−2,5 | | m | |
vśr = |
| = |
| = |
| = 32,5 |
| |
| | tcałk | | 3−1 | | 2 | | s | |
analogicznie liczymy przyśpieszenie (obliczamy całkę z prędkości i dzielimy ją przez czas):
| | vcałk | | 7,5*32−7,53 | | 67,5−7,5 | | m | |
aśr= |
| = |
| = |
| = 30 |
| |
| | tcałk | | 3−1 | | 2 | | s2 | |