Zapisz w postaci trygonometrycznej liczbe zespoloną
Norbert: Zapisz w postaci trygonometrycznej liczbe zespoloną
−1+1
1 lis 09:40
Norbert: −1+i. Pomylka na gorze.
1 lis 09:44
think: Norbert podaj wzór postaci trygonometrycznej dla liczby zespolonej postaci a + bi
1 lis 09:48
Norbert: z=|z|(cos+isin)
1 lis 09:55
Norbert: Według odpowiedzi ten kat ma wynosic 4/3π. Tylko kurde nie wiem dlaczego.
1 lis 09:57
Norbert: O przepraszam 3/4π.*
1 lis 09:57
think:

kąt można się wycwanić. |z| pokrywa się z prostą y = −x więc tworzy kąt 45
o z ujemną osią X−ów
| | 3π | |
a zatem kąt δ = 180 − 45 = 135o = |
| |
| | 4 | |
więc albo źle przeczytałeś albo mają czeski błąd w odpowiedziach.
1 lis 10:02
Norbert: Mi wyszlo ze cos δ= −√2/2 i sin δ= √2/2 .
Tylko nie rozumiem jak to zrobiłes, że wyszlo ci to w 2 cwiartce. Na podstawie czego to tam
umiejscowic.
1 lis 10:13
Norbert: Glupie pytanie. Juz rozumiem. Dzieki think
1 lis 10:20
think: proszę bardzo

nie było mnie ale cieszę się, że już wiesz o co chodzi, mam nadzieję, że na
pewno wiesz a nie tylko Ci się tak wydaje.
Dlatego dla pewności:
liczba zespolona postaci a + bi w znanym nam układzie współrzędnych ma współrzędne (a, b)
czyli dla −1 + 1*i to będą współrzędne (−1, 1)
natomiast
√3 − i to będą wsp. (
√3; −1) itd itp
1 lis 10:55