wielomiany
stokrotka: 4|x|−|x|
3<0
1) przypadek
zał x≥0
4x−3x
2<0
x(−x
2+4)<0
x(x−2)(x+2)<0
x=0 , x=2 (nie rowna sie −2 bo sprzeczne z zał)
2)przypadek
zał x<0
−4x+x
3<0
x(x
2−4)<0
x(x−2)(x+2)<0
x=−2 ( 0 i 2 sprz.z.zal)
wysuje wykres i wychodzi mi z drugiego,ze x∊(−
∞,−2)
i z drugiego ze x∊ (−
∞,0)u(2,+
∞)
w odpowiedziach jednak po polaczeniu przedzialow jest (−
∞,−2)u(2,+
∞)
gdzie jest blad
1 lis 09:32
think: Stokrotko ponieważ dla równań te rozwiązania które podałaś byłyby dobre, dla nierówności
odpowiedzią będą przedziały...
1 lis 09:37
stokrotka: tzn?
1 lis 09:40
think: 
ładne buty a mi wychodzi jeszcze inaczej...
1 lis 09:43
think: zresztą masz błąd w pierwszym przypadku
4x − x3 < 0
x(4 − x2) < 0
x(2 − x)(2 + x) < 0 lub jak wolisz x(x − 2)(x + 2) > 0
1 lis 09:44
think: ale teraz mam inną propozycję

4|x| − |x|
3 < 0
|x|(4 − x
2) < 0
|x|(x − 2)(x + 2) > 0
a to można sprowadzić tylko do pytania do części kwadratowej, kiedy (x − 2)(x + 2) jest
dodatnie

chyba prościej no nie?
1 lis 09:47
stokrotka: tak,ale jak byloby z przedzialami

bo przyda mi sie do innych przykladow
1 lis 09:48
stokrotka: chodzi o przedzialy
x∊(−
∞,0)
x∊{0}
x∊(0,+
∞)

i jesli takie przedzialy to jak wtedy bd wygladac nierownosci do nich
1 lis 09:51
think: aaaa i w drugim przypadku nie może Ci wyjść w rozwiązaniu przedział x∊ (−∞,0)u(2,+∞) bo
przecież x < 0, skoro x jest ujemne to jak do rozwiązań doszedł Ci przedział dodatni?
1 lis 09:51
stokrotka: no tak.. z 1) nie wychodzi od (−∞,0) .. i wtedy wynik by sie zgadzal..
1 lis 09:54
think: 1o x > 0
4x − x3 < 0
x(4 − x2) < 0
x(x − 2)(x + 2) > 0
robię rysunek i ten iloczyn jest dodatni dla x ∊(−2, 0)∪(2, ∞) teraz bierzemy część wspólną z
założeniem, że x > 0 i otrzymujemy ostateczne rozwiązanie x∊(2, ∞)
2o x = 0
4*0 − 03 < 0
0 < 0 sprzeczne zbiór rozwiązań pusty
3o x < 0
−4x + x3 < 0
x(x − 2)(x + 2) < 0
x ∊ (−∞, −2)∪(2, ∞) ∩ x<0⇒ x∊ (−∞, −2)
1 lis 09:56
stokrotka: czemu w 1) jest nagle zmiana znaku z <0 na >0 ?
1 lis 09:59
think: nie nagle...
x(4 − x2) < 0
x*(−1)(x2 − 4) < 0 / : (−1) dzielenie przez ujemną zmienia znak nierówności
x(x2 − 4) > 0
1 lis 10:04