Oleńka: sprawdź, czy funkcje f i g mają takie miejsca zerowe, jeśli f(x)=x2-4/ √4x-2
g(x)=|x| - 2
17 kwi 16:46
Agatusia: f(x) - funkcja jest zerem gdy mianownik jest zerem
0 = x2 - 4
0 = (x-2)(x+2)
x =2 lub x = -2
g(x)
0 = |x| -2
2= |x|
czyli x = 2 lub -2
17 kwi 19:53
Agatusia: sory licznik nie mianownik
17 kwi 19:54
Sitta: A co z dziedziną funkcji f(x)?
x=-2 nie należy do dziedziny funkcji f(x), gdyż pod pierwiastkiem otrzymasz liczbę
ujemną
17 kwi 20:25
Adam: dziedzina funkcji to x>1/2
17 kwi 20:40