wartosc bezwzgledna
olcia: |7|+2x|−3|=2
31 paź 23:09
olcia: ||7+2x|−3|=2 teraz dobrze napisalam
31 paź 23:10
Basia:
|7+2x|−3 = 2 lub |7+2x|−3 = −2
|7+2x| = 5 lub |7+2x| = 1
dalej próbuj sama
31 paź 23:13
olcia: wyszlo mi ze x=−1 v x=−3 v x=−4 v x=−6
mam pytanie czy tak samo bysmy postepowaly gdyby przyklad byl taki ||7+2x|+3|=2
31 paź 23:17
Basia:
wyniki są dobre

tak samo, tyle, że wyjdą same sprzeczności, bo
|7+2x|+3 = 2 lub |7+2x|+3 = −2
|7x+2| = −1 sprzeczność
lub
|7x+2 = −5 sprzeczność
można od razu odpowiedzieć, że to równanie nie ma rozwiązania, bo
|7+2x|≥0 ⇒ |7+2x|+3 ≥ 3 ⇒ ||7+2x|+3| ≥ 3 ⇒ ||7+2x|+3| ≠2
31 paź 23:21
olcia: ok zrozumialam

nie wiem tylko czemu w takim przykladzie ||1−2x|+2|=5
rozpatrujemy tylko |1−2x|+2=5 ⇒ |1+2x|=3 v |1+2x|=−3
31 paź 23:30
Basia:
właśnie dlatego, że od razu widać, że
|1−2x|+2 = −5 ⇔ |1−2x| = −7 jest równaniem sprzecznym
ale prawdę mówiąc lepiej byłoby to sobie jednak napisać
31 paź 23:35
olcia: ok dzieki wielkie juz wszystko sie rozjaśniło

31 paź 23:51