całka
mat: a taka całka? ∫xlnx dx
31 paź 21:48
Trivial:
Klasyczna całka przez części.
całkuj x, różniczkuj lnx.
31 paź 21:48
mat: u=lnx u'=1U{x}
v'=x v=x2
?
31 paź 21:50
31 paź 21:55
aa: całka z x nie jest x2
31 paź 21:56
Trivial: (x2)' = x?
31 paź 22:00
mat: 2x
31 paź 22:01
mat: coś tam namieszałem
31 paź 22:01
Szybi: widzę mat ze liczymy te same zadania i tobie idzie tak samo ciężko jak mnie

powiedz mi jak
wyliczyłeś zadanie 1c
31 paź 22:03
mat: jak zróżniczkować lnx?
31 paź 22:43
Trivial: (lnx)' = ... ?
31 paź 22:45
mat: nie nie chodzi mi o to czego pochodną jest lnx
31 paź 22:48
Trivial: ?
31 paź 22:50
mat: no liczę tą całke ∫xlnx
u=x u'=1
v'=lnx v=?
31 paź 22:52
Basia:
nie wiem po co mu to potrzebne, ale taka funkcja jak najbardziej istnieje
F(x) = ∫lnx dx
można to policzyć, oczywiście przez części
31 paź 22:52
Trivial:
Odwrotnie trzeba liczyć.
u = lnx u' = ...
v' = x v = ...
31 paź 22:53
Basia:
mat odwrotnie
u = lnx
v' = x
31 paź 22:53
mat: czemu?
31 paź 22:54
31 paź 22:55
Basia:
"temu", że wiesz czego pochodną jest x, a nie wiesz czego pochodną jest lnx
31 paź 22:56
Basia:
no właśnie !
v' = x ⇒ v = 12x2
31 paź 22:56
mat: aha dalej dam rade , dziękuję
31 paź 22:59