całka
mat: | | 6x | |
jak to ruszyć? ∫ |
| dx |
| | 3x2+1 | |
31 paź 21:22
Trivial:
Zauważ, że licznik to pochodna mianownika, a zatem:
| | 6x | |
∫ |
| dx = ln|3x2+1| + c. |
| | 3x2+1 | |
31 paź 21:26
mat: czyli jest na to jakiś wzór?
31 paź 21:31
mat: bo że jest to pochodna to widzę, ale nie rozumiem tego zapisu po znaku =
31 paź 21:32
Trivial:
| | f'(x) | |
Nom, jest wzór. Chcemy policzyć taką całkę w ogólności ∫ |
| dx. |
| | f(x) | |
Podstawimy f(x) = u. Po obustronnym zróżniczkowaniu otrzymujemy f'(x)dx = du. A zatem.
| | f'(x) | | du | |
∫ |
| dx = ∫ |
| = ln|u| + c = ln|f(x)| + c. |
| | f(x) | | u | |
31 paź 21:34
mat: a to fajnie mi rozpisałeś załapałem , dzięki
31 paź 21:37