trygonometria
olcia: cos 2x +√3sin2x≤1
czy moge to zrobic w ten sposob:
1−2sin2x+2√3sinxcosx≤1
−2sin2x+2√3sinxcosx≤0
−2sinx(sinx−√3cosx)≤0
sinx=0 ⇒ x=0v x=π v sinx=√3cosx ⇒ tgx=√3 ⇒ x=π/3
i korzystajac z osi wychodzi mi ze x∊<0,π/3> ∪{π}
proponowana odpowiedz to x∊<π/3,π> ∪{0} moze ktos mi pomoc?
31 paź 21:09
Godzio:
| | 1 | | √3 | | π | |
cos2x + √3sin2x = 2( |
| cos2x + |
| sin2x) = 2sinU{2x + |
| ) ≤ 1 |
| | 2 | | 2 | | 6 | |
Teraz spróbuj, Twoim sposobem trzeba rozpatrywać wszystkie przypadki:
sinx > 0 i tgx >
√3
lub
sinx < 0 i tgx <
√3
31 paź 21:15
olcia: chyba nie do konca rozumiem to przekształcenie " 2sinU{2x +π/6) " mozesz to wyjasnic?
31 paź 21:18
Godzio:
Korzystam ze wzoru
sinαcosβ + sinβcosα = sin(α + β)
31 paź 21:29