Calki
Szybi: Oblicz całki nieoznaczone. Pomoże mi ktoś z tym

Musze to zrobić a nie wiem jak a mam się do
tego zabrać. Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć? Prosze
∫4
3x−2 dx
31 paź 20:47
sushi_ gg6397228:
to juz bylo dzisiaj liczone na forum
31 paź 20:52
Szybi: a to pierwsze jak wyliczyć
31 paź 21:13
Trivial:
Pierwsze: podziel wielomiany.
31 paź 21:15
Szybi: a dokładniej jak mam to zrobić
31 paź 21:23
Trivial: Podziel: (x2+8):(x+2) dowolną metodą, a potem scałkuj.
31 paź 21:25
Szybi: ja już mam tak spaczona głowę przez ta matematykę ze nie wiem co jest 5 cały dzień siedzę na
tym..wiec mógł byś mi to rozpisać krok po kroku? żebym mógł to jakoś zrozumieć...i nie tracił
tyle czasu na wyliczenie kilku zadań...
31 paź 21:27
31 paź 21:30
Szybi: wyszło mi (x +10)(x + 2) dobrze

i co dalej murze zrobić
31 paź 21:56
Trivial:
1 0 8
−2 −2 4
1 −2 12
| | x2+8 | | 12 | |
∫ |
| dx = ∫(x − 2 + |
| )dx = ... |
| | x+2 | | x+2 | |
31 paź 22:08
Szybi: a dlaczego c= −2 a drugi wspolczynnik jest 0
31 paź 22:13
Trivial: x
2 + 0x + 8.
31 paź 22:16
Trivial: a c=−2, bo dzielimy przez (x−(−2))
31 paź 22:16
Szybi: a dlaczego c to −2
31 paź 22:18
Szybi: a dlaczego liczyłeś 2 wiersze współczynników
31 paź 22:23
Trivial: Zapisywałem sobie wyniki pośrednie po mnożeniu, a potem sumowałem kolumny.
31 paź 22:24
Szybi: i to jest koniec
31 paź 22:31
Trivial: trzeba jeszcze scałkować wyraz po wyrazie − na wzory.
31 paź 22:34
Szybi: czyli jak mam to zrobic
31 paź 22:35
31 paź 22:37
Szybi: | | 12 | |
a jak mam scalkowac |
| |
| | x +2 | |
31 paź 22:39
Trivial: wyłącz 12 przed całkę i skorzystaj ze wzoru, który wyprowadziłem w poście mata
| | f'(x) | |
∫ |
| dx = ln|f(x)| + c. |
| | f(x) | |
31 paź 22:40
Trivial: w temacie*
31 paź 22:41
Szybi: szczerze to powiem ci ze nic z tego nie rozumiem...

i nie mam zielonego pojęcia jak to
zrobić..
31 paź 22:48
Szybi: wiec był bym ci bardzo wdzięczny jak byś mi to rozpisał..
31 paź 22:56
Trivial: | | 12 | | dx | | x2 | |
∫(x−2+ |
| )dx = ∫xdx − 2∫dx + 12∫ |
| = |
| − 2x + 12ln|x+2| + c. |
| | x+2 | | x+2 | | 2 | |
31 paź 22:58
Szybi: | | x2 | |
dziekuje  a dlaczego jest |
| |
| | 2 | |
31 paź 23:05
Trivial: | | x2 | |
bo ( |
| )' = x.  Zapoznaj się z tabelką wzorów podstawowych.  |
| | 2 | |
31 paź 23:09
Szybi: mecze się z tym tak długo ..ze już stopniowo przestaje myśleć i kojarzyć..
31 paź 23:12
1 lis 08:08