Rozwiąż równanie
pios: Rozwiąż równanie:
2x3 + x2 − 13x + 6 = 0
Rozwiąż nierówność:
x3 + 3x2 + 3x + 1 < 0
31 paź 20:20
sushi_ gg6397228:
i czekamy na gotowca−−> a jakis własny wkład w zadanie domowe
31 paź 20:21
pios: Jeżeli myślisz, że to jedyne 2 przykłady jakie mam to się mylisz. Liczę, już z dobre 2h. Zadań
mam sporo a tych 2 przykładów po prostu nie wiem jak ruszyć. Pewnie jest to banalne, ale jakoś
nie mam już głowy do myślenia. Wystarczy jakaś podpowiedź jak rozłożyć na czynniki i dalej
pójdzie
31 paź 20:35
sushi_ gg6397228:
b) x= −1 i dzielimy pisemnie lub Hornerem
a) szukamy liczb podejrzanych o bycie pierwiastkiem ...
31 paź 20:39
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
a) np x= |
| jest miejscem zerowym |
| | 2 | |
31 paź 20:41
lenka: a) dzielimy przez (x−2 ), bo 2 to jeden z pierwiastków
31 paź 20:43
pios: Dziękuję, teraz już nie ma problemów.
31 paź 20:49