nierówności
Monia: Rozwiązać równania lub nierówności:
a) 23x * 7x−2=4x+2
b) 0,125*42x−4=(√2/8)−x
c) 8x+18x−2*27x=0
d) 3x3/2/2 * 3{x−1}1/3 = 1,5
31 paź 20:04
Patryk: w a może byc tak 14x=784 ?
31 paź 20:20
think:
a) 2
3x*7
x − 2 = 4
x + 2
2
3x*7
x − 2 = 2
2x + 4 / : 2
3x
7
x − 2 = 4
4 − 2x
7
x − 2 = 4
−2(x − 2)
| | 1 | |
7x − 2 = |
| ⇔ x = 2 |
| | 2(x − 2) | |
31 paź 20:22
think:
| | 1 | | √2 | |
b) |
| *42x − 4 = ( |
| )−x |
| | 8 | | 8 | |
| 1 | | 20,5 | |
| *24x − 8 = ( |
| )−x |
| 23 | | 23 | |
2
4x − 11 = (2
−2,5)
−x
2
4x − 11 = (2
2,5x) ⇔ 4x − 11 = 2,5x ⇒ x = ...?
31 paź 20:25
Patryk: czy a) możemy przedstawić w formie
31 paź 20:33
think:
c) 8x + 18x − 2*27x = 0
jakoś nie mam pomysłu jak to wyliczyć, ale rozwiązaniem na pewno jest x = 0 tylko nie wiem czy
nie ma więcej rozwiązań
31 paź 20:33
think: Patryk zgadza się można w tej postaci to przedstawić.
31 paź 20:34
31 paź 20:35
Patryk: obliczałem też tradycyjnie , mylę się ?
31 paź 20:36
sushi_ gg6397228:
podzielic przez 18
x i
| | 2 | |
wprowadzic zmienna ( |
| )x= t |
| | 3 | |
31 paź 20:36
think:
| | 3x3/2 | |
d) |
| *3(x − 1)1/3 = 1,5 /*2 |
| | 2 | |
3
x3/2*3
(x − 1)1/3 = 3
3
x3/2 +(x − 1)1/3 = 3
x
3/2 +(x − 1)
1/3 = 1
31 paź 20:45