Prawdopodobienstwo warunkowe
WhySoSerious: Prawdopodobieństwo zdarzeń losowych są równe: P(A)=0,8 oraz P(B)=0,5. Uzasadnij, że
prawdopodobieństwo warunkowe P(A / B) jest nie mniejsze niż 0,6. Jak to zrobić?
| | P(A ∩ B) | |
Wiem, że: P(A / B) = |
| i, że: P(A ∪ B) = P(A) + P(B) − PP(A ∩ B) ale nie wiem |
| | P(B) | |
jak to ładnie zapisać aby wykazać. Proszę o rozpisanie to krok po kroku jak zrobić. Dziękuję.
31 paź 19:10
WhySoSerious: Pomoże ktoś?
31 paź 19:23
WhySoSerious: Wie ktoś jak to zrobić?
31 paź 22:05
Daromir: −P(A ∩ B)=P(A ∪ B) − P(A)− P(B)
−P(A ∩ B)=P(A ∪ B) −1,3
P(A ∩ B)=1,3− P(A ∪ B)
Zatem z własności prawdopodobieństwa mamy:
P(A ∩ B)≥0,3
Zatem:
P(A|B)=P(A ∩ B)0,5 ≥ 0,30,5 =0,6
31 paź 22:37