Elementy statystyki
Kinga: W prywatnej specjalistycznej przychodni lekarskiej pracuje o 4 lekarzy więcej niż pozostałych
pracowników.Średnia pensja lekarzy zatrudnionych w tej przychodni wynosi 3850 zł zaś pensja
pozostałych pracowników jest o 1900 zł niższa.Średnia płaca wszystkich pracowników tej
przychodni wynosi 3090 zł.Oblicz ilu lekarzy pracuje w tej przychodni.
31 paź 18:32
Daromir: x− liczba lekarzy pracujących w przychodni
x−4 to liczba pozostałych pracowników
3850x+1950(x−4)=3090(2x−4)
3850x+1950x−7800=6180x−12360
380x=4560
x=12
31 paź 18:44
Kinga: dziękuję
31 paź 18:45