statystyka
Anka: Proszę o pomoc W zestawie danych : 4, 7, 5, 8, x, 7, 3, 5, 9, 2, liczba x jest jedyną
dominantą. Mediana wynosi 6. Wyznacz liczbę x, a następnie oblicz średnią arytmetyczną tych
liczb, wariancję oraz odchylenie standardowe od średniej.
31 paź 18:27
Anka: pomoże ktoś ?
31 paź 18:57
sushi_ gg6397228:
robimy porzadki w liczbach−−> od najmniejszej do najwiekszej
31 paź 19:06
Daromir: Uporządkujmy to rosnąco:
2, 3, 4, 5, 5, 7, 7, 8, 9 (bez liczby x)
Liczba x może być równa 5 lub 7.
Gdy x=5, to mediana jest równa 5.
Gdy x=7, to mediana jest równa 6, zatem x=7 jest poszukiwaną liczbą.
31 paź 19:17