Oblicz w najprostszy sposób:
Kuba: 412 * 5 + 411 * 8
_______________
(46)2
Mógłby ktoś podać najprostszy sposób rozwiązania?
31 paź 18:11
Kuba: A dokładniej 412 * 5 + 411 * 8
___________________
(46)2
31 paź 18:13
Trivial:
A dokładniej to ułamki piszemy:
| | licznik | |
U{licznik}{mianownik} → |
| |
| | mianownik | |
Sposób rozwiązania:
Zauważ, że 4
11*8 = 4
11*4*2 = 4
12*2, a także:
(4
6)
2 = 4
12.
Potem wyłącz 4
12 z licznika i skróć z mianownikiem.
Otrzymasz wynik: 5+2 = 7.
31 paź 18:31
Kuba: Dziękuję bardzo za rozwiązanie
31 paź 18:42