.
Kasia: Bardzo proszę o pomoc z dwoma przykładami. Niestety nie umiem sobie z nimi poradzić.. bardzo
prosze o jakieś wskazówki.
Wykaż, że:
a) √13−4√3 = 2√3 − 1
b) √5−2√6 * (49 + 20√6)1/4 = 1
31 paź 18:11
lenka: a) podnieś równanie stronami do kwadratu
po prawej stronie zastosuj wzór skróconego mnożenia
31 paź 18:13
Kasia: faktycznie, wyszło

a mogłabyś mi dać jakąś wskazówke co zrobić z drugim? też próbowałam
rozwiązać przez podnoszenie obustronnie do kwadratu, ale nic mi z tego nie wyszło..
31 paź 18:25
Trivial: podnieś do potęgi 4.
31 paź 18:27
Trivial: Albo zauważ, że 49+20√6 = (5+2√6)2
31 paź 18:28
Kasia: nie wiem dlaczego wcześniej mi nie wyszło, a teraz wyszło

może gdzieś zrobiłam jakiś błąd w
rachunkach, w każdym razie dziękuję Wam bardzo za pomoc
31 paź 18:38
Kasia: Trivial : zdecydowanie wole podnosić do potęgi 4, bo raczej w życiu bym nie zauważyła tej
zależności
31 paź 18:38