Dowodzik.
Apsik !: Udowodnij, że dla dowolnej liczby naturalnej dodatniej n liczba:
n4 + 2n3 + 2n2 + 2n + 1 nie jest kwadratem liczby naturalnej.
Udało mi się to doprowadzić do stanu:
3n( ... ) + n4 − n2 − n.
Moje przemyślenia:
Biorąc pod uwagę, że kwadrat każdej liczby można zapisać jako 3n lub 3n + 1, muszę udowodnić,
że n4 − n2 − n nie jest równe 0, ani 1, problem w tym, że na to już kompletnie nie mam
pomysłu. Mógłby ktoś ukierunkować dalsze myślenie, albo też podać jakąś inną propozycję
rozwiązania tego zadania?
Z góry dziękuję.
31 paź 16:46
Vax: (n2+n+1)2 > n4+2n3+2n2+2n+1 > (n2+n)2
31 paź 16:49
Apsik !: A lekki opis tego? Bo jestem troszkę chyba zbyt tępy na tak szybkie rozwiązania... (n2+n)2 to
zapis kwadratu dowolnej liczby naturalnej?
31 paź 16:52
Vax: Dane wyrażenie znajduje się między dwoma kolejnymi kwadratami liczb naturalnych, więc nie może
być kwadratem liczby naturalnej.
31 paź 16:54
Apsik !: A, dziękuję. A to:
Znajdź wszystkie liczby naturalne dodatnie n, dla których liczba n3+3 jest podzielna przez n+3
?
31 paź 16:55
Vax: | n3+3 | | 24 | |
| = n2−3n+9− |
| |
| n+3 | | n+3 | |
Czyli n+3 ma być dzielnikiem 24, teraz lecisz po wszystkich przypadkach (bierzemy tylko
naturalne dzielniki 24 większe od 3, bo jak jest jakiś dzielnik mniejszy bądź równy 3, to
dostajemy niedodatnie n) n+3 = 4 v n+3 = 6 v n+3 = 8 v n+3 = 12 v n+3 = 24
31 paź 16:59
Apsik !: | | 24 | |
a skąd się wzięło: n2−3n+9= |
| ? |
| | n+3 | |
31 paź 17:03
31 paź 17:05