sprawdź która z tych liczb jest pierwiastkiem wielomianu
MONIKA: bardzo proszę o pomoc
sprawdź która z podanych liczb jest pierwiastkiem wielomianu
W(x)=x3−3x2−4x=12 {−1, √2 , 3 }
31 paź 16:33
deny: hmmmmm cos nie tak z tym zadaniem
albo zle cos robie moj sposob:
x3−3x2−4x=12
x(x2−3x−4)=12
Δ=25
x1=−1
x2=4
x(x−4)(x+1)=12
podstawilem kazda liczbe tzn {−1,√2 oraz 3} i w zadnym wypadku to sie nie rowna, czyli albo
sprzeczne albo inny pierwiastek
31 paź 17:26
MONIKA: przepraszam ja źle napisałam nie =12 , a +12
31 paź 17:30
PulpFiction: kolega wyzej zle zrobil

podstaw kazda z tych liczb za x, dla której wyjdzie ze rowna sie 0, to jest pierwiastkiem
rownania
czyli W(−1)= ..... i jak wyjdzie ze 0 to jest pierwiastkiem
i tak samo robisz z pozostałymi
31 paź 17:30
MONIKA: mógłbyś sprawdzić bo mi wyszło ze to √2
31 paź 17:33
deny: co w moim zapisie jest zle skoro tak uwazasz ze zle rozwiazalem?
31 paź 17:38
deny: x3−3x2−4x+12
x(x2−3x−4)=12
Δ=25
x1=−1 x2=4
x(x−4)(x+1)=−12
mozna rowniez inaczej to rozwiazac: np poprzez schemat Hornera, albo tez przez wylaczenie przed
nawias, wylacze przed nawias ':
x2(x−3)−4(x−3)= (x2−4)(x−3)
wychodzi z tego ze pierwiastki to :
x=2 x=−2 x=3 <−−−−−−−czyli dla ciebie pierwiastek ktory bedzie rozwiazaniem to 3 : ) pozdrawiam
31 paź 18:34
MONIKA: a czy jak zrobię to tak to bedzie źle ?
w(−1)=−1−3+4+12
w(−1)=12
w(3)=27−27−12+12
w(3)=0
w(√2)=2√2−6−4√2+12
w(√2)=2√2+6
31 paź 18:49
Trivial:
A jak myślisz?

Będzie OK.
Aby szybko policzyć wartości W(x) można skorzystać ze schematu Hornera obliczania wartości
wielomianu.
W(x) = x
3 − 3x
2 − 4x + 12 = x(x(x−3)−4) + 12.
Teraz podstawiaj i zobacz jak szybko można liczyć te wartości.
31 paź 18:55