Równanie Trygonometryczne
Bbg: Trygonometria − równanie: Szukam wyjaśnienia rozwiązania zadania
cosx=cos7x
7x=(−x)+2kπ
8x=2kπ
x=1/4 kπ
Czy da się tym sposobem rozwiązać np. sin4x=sin3x? Jeśli tak to jak? Z góry dziękuję.
31 paź 16:03
Bbg: ?
31 paź 16:31
Bbg: Proszę o pomoc
31 paź 18:41
Bbg: WIem że można to zrobić korzystając ze wzorów na podwojone kąty i sumę kontów ale takie
rozwiązanie zajmuje za dużo czasu... a co do tego mam kilka wątpliwości jak np. dlaczego przed
x jest minus.
31 paź 18:53