Rozwiąż układ równań
Limka: Rozwiąż układ równań
a) {6x−2y=9
{3x+y−4,5=0
Jak by to szło tak?
{6x−2y=9
{3x+y =4,5 |* (−2)
{6x−2y=9
{−6x+2y=−9
czyli −4y=0 |: (−4)
wyniesie y=0
trzeba obliczać x? ono wynosi 0 więc nie trzeba?
b) {m+n:3 =5
{(3m +n ): 2 =20 − n:3
jak obliczyć pkt b?
Proszę o pomoc
31 paź 15:04
aa: a)
błąd w drugim równaniu w drugiej klamrze
31 paź 15:05
aa: powinno byc −6x−2y=−9
31 paź 15:06
aa: jakie ), trzeba podstawić y=0 do np. 6x−2y=−9
31 paź 15:07
Limka: dzięki a pkt b?
31 paź 15:08
aa: | ⎧ | m+n3=5/*3 | |
| ⎩ | 3m+n2=20−n3 /*6 |
|
31 paź 15:11
aa: z pierwszego wyliczasz n
n=15−3n
i podstawiasz do drugiego
9m+5(15−3m)=120
31 paź 15:14
Limka: Oki bardzo bardzo dziękuje już mam podpowiedź zabieram się więc do dzieła
31 paź 15:16