męczę się z czymś takim, próbowałem to rozwiązać poprzez podstawienie
piotrek: Dzień dobry,
te " i " w potędze to znaczek pochodnej, nie wiedziałem jak to inaczej zrobić, proszę o
wyrozumiałość

męczę się z czymś takim:
((x
i)
2)
i
próbowałem to rozwiązać poprzez podstawienie y=x
i , wtedy korzystając z wzorów otrzymywałem
:
(y
2)
i =
2*y*y
i =
2*x
i * x
ii
Czy to jest dobre rozwiązanie ?
Zakładając że pochodna z drogi jest prędkością a pochodna z prędkości jest przyspieszeniem, to
jak zinterpretować mój wynik ?
Z góry dziękuje za pomoc
31 paź 14:56
Trivial:
Wynik masz dobry, ale co masz na myśli przez interpretację wyniku nie mam pojęcia.
31 paź 15:17
piotrek: Dzięki za zainteresowanie się moim problemem

Co się tyczy interpretacji to to jest tak:
Jakiś poruszający się punkt po prostej opisuje się równaniem x=x(t).
Podajesz jakiś czas i wiesz dokładnie gdzie nasz punkt się znajduje

jeżeli weźmiesz pochodną z funkcji x=x(t) otrzymujesz prędkość punktu:
v=x
i
Wiesz jak szybko sie porusza punkt w jakiejś tam chwili

kiedy jeszcze raz weźmiesz pochodną z prędkości otrzymujesz przyspieszenie .
To co ja otrzymałem to : 2*v*a
I co to za wielkość ? nie mam pojęcia. Ponieważ nie wiem co to jest , nie wiem czy dobrze
policzyłem pochodną

problem pochodzi z zadanka z mechaniki
31 paź 15:30
Trivial: Może daj całe zadanko.
31 paź 15:35
piotrek: Nie podam całego zadanka bo może być troszkę zbyt obszerne . ..
problem pojawił się z policzeniem różniczki :
d(1/2*I*(x
i)
2)/dx
gdzie I to moment bezwładności
31 paź 15:45
piotrek: okazuje się że to "coś" to energia kinetyczna po prostu ....
1 lis 16:02
Trivial: aha.
1 lis 16:09