matematykaszkolna.pl
męczę się z czymś takim, próbowałem to rozwiązać poprzez podstawienie piotrek: Dzień dobry, te " i " w potędze to znaczek pochodnej, nie wiedziałem jak to inaczej zrobić, proszę o wyrozumiałość emotka męczę się z czymś takim: ((xi)2)i próbowałem to rozwiązać poprzez podstawienie y=xi , wtedy korzystając z wzorów otrzymywałem : (y2)i = 2*y*yi = 2*xi * xii Czy to jest dobre rozwiązanie ? Zakładając że pochodna z drogi jest prędkością a pochodna z prędkości jest przyspieszeniem, to jak zinterpretować mój wynik ? Z góry dziękuje za pomoc
31 paź 14:56
Trivial: Wynik masz dobry, ale co masz na myśli przez interpretację wyniku nie mam pojęcia. emotka
31 paź 15:17
piotrek: Dzięki za zainteresowanie się moim problemem emotka Co się tyczy interpretacji to to jest tak: Jakiś poruszający się punkt po prostej opisuje się równaniem x=x(t). Podajesz jakiś czas i wiesz dokładnie gdzie nasz punkt się znajduje emotka jeżeli weźmiesz pochodną z funkcji x=x(t) otrzymujesz prędkość punktu: v=xi Wiesz jak szybko sie porusza punkt w jakiejś tam chwili emotka kiedy jeszcze raz weźmiesz pochodną z prędkości otrzymujesz przyspieszenie . To co ja otrzymałem to : 2*v*a I co to za wielkość ? nie mam pojęcia. Ponieważ nie wiem co to jest , nie wiem czy dobrze policzyłem pochodną emotka problem pochodzi z zadanka z mechaniki emotka
31 paź 15:30
Trivial: Może daj całe zadanko. emotka
31 paź 15:35
piotrek: Nie podam całego zadanka bo może być troszkę zbyt obszerne . .. problem pojawił się z policzeniem różniczki : d(1/2*I*(xi)2)/dx gdzie I to moment bezwładności emotka
31 paź 15:45
piotrek: okazuje się że to "coś" to energia kinetyczna po prostu ....
1 lis 16:02
Trivial: aha. emotka
1 lis 16:09