oblicz całkę nieoznaczoną
Mat: oblicz całkę nieoznaczoną
∫43x−2dx
31 paź 14:41
aa: ∫((43)X*4−2)dx=116∫64xdx
ze wzoru ∫axdx=1lnaax+C
31 paź 15:03
Trivial:
Podstawić u = 3x−2, skąd du = 3dx.
| | 1 | | 1 | | 4u | | 43x−2 | |
∫43x−2dx = |
| ∫4udu = |
| * |
| + c = |
| + c. |
| | 3 | | 3 | | ln4 | | 3ln4 | |
31 paź 15:14
Mat: dziękuję
31 paź 15:45
oma: skąd jest to du=3dx

31 paź 19:22
sushi_ gg6397228:
pochodna (3x)−−−> 3
31 paź 19:26
oma: aha już rozumiem dzięki
31 paź 19:28
31 paź 20:56
sushi_ gg6397228:
du= 3 dx | :3
31 paź 20:58
Szybi: | | 1 | |
= |
| ∫64xdx = a to skąd  |
| | 16 | |
31 paź 21:01
sushi_ gg6397228:
poczytaj sobie o dzialaniach na potegach
przeciez wszystko masz rozpisane
(43)x=....
4−2=...
1 lis 07:55