Przedstaw w postaci a+b√c
Paweł: | | 3√2−1 | |
√2 * |
| = U{3√4−√2{√2+1 = |
| | √2+1 | |
31 paź 14:17
31 paź 14:21
Paweł: | | 3√2−1 | | 6−√2 | | 6−√2 | | √2−1 | |
√2 * |
| = |
| = |
| + |
| = |
| | √2+1 | | √2+1 | | √2+1 | | √2−1 | |
| | 5√2−10 | |
|
| i dalej nie wiem jak przedstawić to w postaci a+b√c |
| | 3 | |
31 paź 14:23
sushi_ gg6397228:
dobrze pomnoz−−> bo jest źle
√2*
√2= 2 a nie
4
31 paź 14:27
Paweł: | | 5√2−10 | |
A faktycznie nie zauważyłem tego błędu.Po poprawnym obliczeniu mam tak |
| , ale w |
| | 1 | |
tym wypadku a = 5
√2 b = 10 , c = 1,chyba że coś źle mam znowu
31 paź 14:33
sushi_ gg6397228:
zapisumemy jeszcze raz obliczenia w liczniku, bo sa do BANI
31 paź 14:36
Paweł: | | 5√2−10 | |
Nie rozumiem? Obliczam to drugi raz i cały czas dochodzę do wyniku wyżej czyli |
| i |
| | 1 | |
nie mogę wyznaczyć tego a+b
√c,gdyż jak wiadomo odejmowanie nie jest przemienne i nie wiem co
zrobić dalej,a znając życie jest to coś prostego.
31 paź 14:39
sushi_ gg6397228:
(6−√2)* (√2−1)=.....
31 paź 14:45
Paweł: | | 7√2−10 | |
A już znalazłem błąd i wyszedł wynik |
| ,tylko dalej mam problem z wyznaczeniem tego |
| | 1 | |
a+b
√c i proszę jeśli można o wyjaśnienie tego.Z góry dziękuje.
31 paź 14:53
sushi_ gg6397228:
skad masz 10
31 paź 14:57
Paweł: | | 6−√2 | | √2−1 | | 6√2−6−4+√2 | | 7√2−10 | |
10 mam z tego : |
| * |
| = |
| = |
| . |
| | √2+1 | | √2−1 | | 1 | | 1 | |
| | a+b | |
I napisał Pan,że |
| = a+b,ale czy to jest zgodne z a+b√c ? |
| | 1 | |
31 paź 15:05
sushi_ gg6397228:
bo nie umiesz mnozyc , wiec jeszcze raz mnozymy w liczniku
31 paź 15:09
sushi_ gg6397228:
| jabłko + domek | |
| = jabłko + domek |
| 1 | |
po prostu nie ma 1 i mozemy tak sobie zapisac jak podalem powyzej
jezeli dobrze wymnozymy w liczniku to od razu mozna wtedy zapisac sam licznik, bo mianownika
nie bedzie
31 paź 15:10
sushi_ gg6397228:
przeciez pisalem √2*√2=2
31 paź 15:17