Ciąg.
mar: Udowodnij, że jeżeli a, b, c są różnymi liczbami, to:
a2 (b − c) + b2 (c − a) + c2 (a − b) nie jest równe 0.
Z góry dziękuję za pomoc.
31 paź 13:43
Vax: ⇔ (a−b)(a−c)(b−c) ≠ 0 co jest prawdziwe, bo a≠b≠c≠a
31 paź 14:05
mar: dzięki

Mógłby ktoś przy okazji zmierzyć się z tym:
Wyznacz wszystkie całkowite wartości x, dla których to wyrażenie jest liczbą całkowitą.
31 paź 14:12
Vax: | 7x+1 | | 2(3x+4)+x−7 | | x−7 | |
| = |
| = 2 + |
| |
| 3x+4 | | 3x+4 | | 3x+4 | |
Czyli musi w szczególności zachodzić |3x+4| ≤ |x−7| co po rozwiązaniu i uwzględnieniu tego, że
x jest całkowite daje nam x=−3 v x=−1.
Niech zgadnę, kolejne zadanie to ,,znajdź wszystkie liczby trzycyfrowe, które przy dzieleniu
przez 37 dają resztę 2, a przy dzieleniu przez 11 resztę 5" ?
31 paź 14:17
mar: Nie, to kolejne umiem zrobić.

nie do końca zrozumiałem drugą część rozwiązania. z
rozwiązania tego:
|3x+4| ≤ |x−7|
wyszły mi wyniki:
x <= −5,5 v x <=
34 v x >= 1,5 v x >= −5,5
...
Mógłbyś rozpisać bardziej drugą część tego rozwiązania?
31 paź 14:38
mar: @Vax: proszę ?
31 paź 14:47
Vax: Nie siedzę cały czas na forum... z tego |3x+4| ≤ |x−7| powinno wyjść x ∊ [−5.5 ; 0.75] ale x
jest całkowite, więc może być jedynie x ∊ {−5;−4;−3;−2;−1;0} bezpośrednio sprawdzając widzimy,
że działa tylko x=−3 v x=−1.
Skąd są te zadania? Już przynajmniej 4 osoby mi je dawały.
31 paź 14:53
mar: ajć. liczyłem bez przedziałów. już wszystko gra.

te zadania dostałem od mojej pani profesor.
zapewne są z jakiegoś starego zbioru zadań.
31 paź 14:58