prawdopodobieństwo
Jacek: sushi gg6397228,
Basia,
Eta moglibyście mi wytłumaczyć to:
1. "W urnie są kule: 4 białe, 5 czarnych i 3 zielone. Wylosowano trzy razy po jednej kuli, bez
zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowano kule w różnych kolorach"
2. "W urnie jest 5 kul białych i n czarnych. Wylosowano dwie kule bez zwracania.
| | 15 | |
Prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej i czarnej jest nie mniejsze od |
| . Wyznacz |
| | 28 | |
liczbę n".
Pytanie polega na tym: dlaczego zadanie 1 zrobione jest wariacją bez powtórzeń, a drugie
kombinacją? Od czego to zależy, ponieważ drugie również zrobiłbym to wariacją ale wyjdzie inny
wynik

.
Drugie pytanie odnośnie zadania 1: zdanie sprzyjające to |A| = 3! * 3 * 4 * 5. Pytanie: skąd ta
3!? bo 3 * 4 * 5 <− to chyba te rózne liczby, ale czemu silnia tam tez jest to nie wiem
31 paź 13:18
sushi_ gg6397228:
ad 1
bo moga byc rozne kolejnosci wylosowania kulek
b,c,z
b,z,c
z,b,c
z,c,b
c,z,b
c,b,z
masz 6 mozliwosci−−−> 3!
31 paź 13:23
sushi_ gg6397228:
ad 2
mamy miec czarna i biala oraz wylosowano dwie kule bez zwracania−−> wsadzono reke i od razu są
dwie kulki−−> wiec nie ma znaczenia kolejnosc kul w reku−−> chcemy aby byly roznych kolorow
31 paź 13:25
Jacek: Czyli tak naprawdę w zadaniu trzeba zauważyć słówko "wylosowano trzy razy po jednej kuli" to
jest kluczowe tak?
31 paź 13:26
31 paź 13:31
sushi_ gg6397228:
to mowi wtedy o wariancjach, a nie kombinacjach
a potem trzeba ustawiac kolejnosci (rozpatrzec warianty)
np wylosowano 2 biale
b,b, z 4*3* 3
b,b,c 4*3* 5
z,b,b 3*4*3
c,b,b 5*4*3
b,z,b 4*3*3
b,c,b 4*5*3
czyli znowu by bylo 6 mozliwosci
31 paź 13:33
sushi_ gg6397228:
z,b,b,b
b,z,b,b
b,b,z,b
b,b,b,z
masz mozliwosc ulokowania kul bialych 4− mozliwosci
31 paź 13:35
Jacek: Ok bardzo dziękuje za wytłumaczenie tego

Jednak zacząłem wczoraj inny typ zadań z
prawdopodobieństwa, mianowicie z drzewkami. Mógłbyś tak wyjaśnić o co mniej więcej chodzi na
podstawie tego zadania:
"W urnie jest 6 kul bialych i n czarnych. Dwie losowo wybrane kule przekładamy do drugiej
początkowo pustej urny. Wiedząc, że prawdopodobieństwo wylosowania teraz z drugiej urny kuli
| | 4 | |
białej jest większe od |
| wyznacz liczbę n" |
| | 5 | |
Od czego w ogóle zacząć rysowanie takich drzewek

?
31 paź 13:41
sushi_ gg6397228:
drzewka to sie rysuje podzial (np, orzel, reszka ; biale , czarne, niebieskie; biale ,
pozostale kolory)
w zadaniu robisz najpierw podzial biale i czarne
31 paź 13:48
Jacek: Po tym zadaniu co podesłałem z tym "*4" mam wątpliwości co do innego zadania, mianowicie:
"W skrzynce znajduje się 50 identycznych żarówek, wśród których 5 jest wadliwych.Kupujemy 4
żarówki. Oblicz prawdopodobieństwo, że wsród żarówek jedna jest wadliwa."
To
I teraz znowu wątpliwość:
Moje:
Rozwiązanie:
Czemu tutaj w rozwiązaniu nie mnoży się przez ułożeine? Ilość przypadków

?
31 paź 13:49
sushi_ gg6397228:

na kazdej gałęzi piszesz jakie jest prawdopodobienstwo
| ilosc kul danego koloru | |
| |
| wszystkie kule w pudelku | |
31 paź 13:52
sushi_ gg6397228:
bo mamy miec wadliwa zarowke, wiec nas nie interesuje na ktorym miejscu bedzie wylosowana
poza tym−−> daleś moc omega== kombinacje−−−> wiec wtedy tez zbior A musi miec kombinacje
jezeli dasz Ω= wariancje
to wtedy zbior A domnozysz na kolejnosc
31 paź 13:56
Jacek: Aha czyli przy:
1o Kombinacjach nie mnożymy przez ilość przypadków
2o Wariacjach mnożymy przez ilość przypadków, tak?
31 paź 13:58
sushi_ gg6397228:
zgadza sie
kombinacje−−> kolejnosc nie istotna−−> wybor kart, wybor do druzyny, do reprezentacji,
totolotek(tylko 20 z 80 czy 6 z 49; bez szczesliwych numerkow)−−> wazne aby byc w druzynie
wariacje + permutacje −−> kolejnosc wazna −−> stanie w kolejce, numer pin, liczby
31 paź 14:03
Jacek: Dziękuje bardzo

dzięki temu właśnie zrozumiałem zadania z prawdopodobieństwa których
przedtem nie rozumialem. To teraz pozostały te drzewka nieszczęsne
31 paź 14:04
sushi_ gg6397228:
drzewka sa bardzo łatwe−−> bo zawsze sie mnozy po danych galeziach w dól i na dole wybiera
odpowiednie warunki
zrob sobie takie zadanko: 3 razy rzut moneta−−> P(A)= wypadł dwa razy orzel
31 paź 14:17