Elektronika i miernictwo
pomagacz:

Jeśli mamy układ RLC i mierzymy natężenie prądu na każdym elemencie, na rezystorze, induktorze
i kondensatorze, otrzymamy konkretne wartości.
W obliczeniach wychodzą wartości w liczbach zespolonych, czyli
X
L = (2πfL)i,
teraz mam pytanie jak mają się obliczenia do pomiarów? Chodzi o to jak zinterpretować wartość
obliczeń aby zgadzały się z rzeczywistością?
podam przykład dla wyjaśnienia:
E = 100e
i0oV = 100 V
L = 1.274 H
C = 3.48 μF
R = 100 Ω
X
L = 2*π*50Hz*1.274H ≈ 400i Ω
| | 1 000 000 | |
XC = − |
| i = −914.68i Ω |
| | 2*π*50Hz*3.48F | |
Z
w = R + X
L + X
C = 100 − 514.68i Ω
| | E | |
I = |
| = 0.364 + 0.187i A |
| | Zw | |
I
1 i I
2 już nie liczyłem
Narysowałem ten schemat w multisimie i
A
1 = 0.011 A
A
2 = 8.981 mA
A
3 = 8.981 mA
I = 0.02 A
L.p | obliczenia | pomiar |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
I | 0.364 + 0.187i | 0.02 |
widzę że wynik obliczeń jest rozbieżny z pomiarem, czy to źle myślę, że to nie jest nijak
powiązane...