zadania z granic
Edzia: Zadania z granic, a zdania brzmią:
zadanie 1. (używając definicji liczby e i tw. o granicy podciągu) obliczyć:
| | n2−4 | |
b) limn−>∞( |
| )2n2−3 |
| | n2 | |
zadanie 2. (wykorzystać granice podstawowe wyrazeń nieoznaczonych) obliczyć:
| | ln(1+3x) | |
b) limn−>0 |
| |
| | e2x−1 | |
31 paź 12:27
Edzia: pomoże ktoś?
31 paź 13:55
sushi_ gg6397228:
| | a | |
rozbijaj tak aby bylo (1+ |
| ) f(n) |
| | f(n) | |
31 paź 14:04
Edzia: to wiem, ale jak to zrobić
31 paź 14:28
sushi_ gg6397228:
to elementarna wiedza z wyrazen wymiernych−−> albo dzielisz licznik przez mianownik pisemnie
albo trzeba cos dodac lub odjac do licznika aby wyszlo to samo co w mianowniku
na forum byly liczone podobne zadania poszukaj i zobacz schemat robienia tego
31 paź 14:35
Edzia: to wychodzą kosmiczne liczby
31 paź 14:45
sushi_ gg6397228:
| | 3 | | 3+1 −1 | | 3+1 | | −1 | | −1 | |
np: |
| = |
| = |
| + |
| = 1 + |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
stosujemy to do zadania a)
31 paź 14:47
Edzia: no to w pierwszym a) do licznika mam dodać 3? ale wtedy się skróci
31 paź 14:47
Edzia: chyba czaje, czyli dla 1a:
| | 3n+1 +3−3 | | 3 | |
limn−>∞( |
| )n i to będzie limn−>∞ (1 − |
| )n |
| | 3n+4 | | 3n+4 | |
31 paź 14:50
Edzia: ale teraz potęga nie jest taka sama i coś z nią muszę zrobic? będzie to 3+4/n do potęgi n co da
3n+4
31 paź 14:56
sushi_ gg6397228:
| | a | | a | | g(n) | |
(1+ |
| )g(n)= [(1+ |
| )f(n) ] |
| |
| | f(n) | | f(n) | | f(n) | |
31 paź 15:00
Edzia: to jest potęga czy razy g(n)/f(n)?
31 paź 15:01
Edzia: tak:
| | 3 | | n | |
[(1− |
| ]−(3n+4)]{ |
| |
| | 3n+4 | | −(3n+4) | |
31 paź 15:06
Edzia: to za nawiasem [] miało byc potęgą
31 paź 15:06
Edzia: juz wiem, zapomniałam o 1
31 paź 15:12
sushi_ gg6397228:
a czy widzisz gdzies u mnie minusa miedzy ułamkami oraz w przykladzie
| | tutaj wpisałem minusika | |
1+ |
| |
| | .... | |
nawias kwadratowy −−−> e
a
to co za nawiasem w potedze −−−> b
czyli [e
a]
b== e
a*b=...
31 paź 15:13
Edzia: | | 1 | |
czyli będzie w nawiasie 1+ |
| |
| | | |
31 paź 15:14
Edzia: minus przed całym ułamkiem
31 paź 15:16
sushi_ gg6397228:
| | −3 | | n | |
(1+ |
| )3n+4 i to do potegi |
| |
| | 3n+4 | | 3n+4 | |
czy tak ciezko to zrozumiec
31 paź 15:18
Edzia: już zrozumiałam
31 paź 15:18
Edzia: cóż jednak musi być moja wersja poniewaz limn−>∞ (1+1/an)an= e więc musi tam być jedynka a
nie −3
31 paź 15:20
sushi_ gg6397228:
| | a | |
(1+ |
| )an−−> ea i jest moja wersja |
| | an | |
31 paź 15:23
sushi_ gg6397228:
b)
| a+b | | a | | b | |
| = |
| + |
| i dalej tak samo jak podpunkt "a" |
| c | | c | | c | |
31 paź 15:28
Edzia: może i tak być, ale ja jestem nauczona inaczej
i mi wyszło 1/e co jest poprawną odpowiedzią
31 paź 15:31
Edzia: b) pominę lim
n−>∞
| | n2−4 | | 1 | | 1 | | −n2 | |
( |
| )2n2−3 = (1+ |
| )2n2−3 = [(1+ |
| ) |
| |
| | n2 | | | | | | 4 | |
31 paź 15:41
Edzia: kurde nacisnełam przed skończeniem pisania to jest do −n2/4 i ten cały [] do 2n2−3 przez
−n2/4
31 paź 15:42
Edzia: a co z zadaniem 2?
31 paź 15:56
sushi_ gg6397228:
zapisz jakie znasz podstawowe granice wyrazen, bo znowu zrobie po swojemu i strace ...
31 paź 19:03
Gosia: ha ha zamieściłam ponownie bo było cicho z odpowiedziami ale nie jest ze mna zle, bo sama sobie
poradziłam

31 paź 23:06