Uprość wyrażenie
Karola: x2+8x+16 x3−16x
−−−−−−−−−−−−− : −−−−−−−−−
6x−9 6x−4x2
31 paź 11:09
think: | x2 + 8x + 16 | | x3 − 16x | |
| : |
| =
|
| 6x − 9 | | 6x − 4x2 | |
| x2 + 8x + 16 | | 6x − 4x2 | |
| * |
| =
|
| 6x − 9 | | x3 − 16x | |
| (x + 4)2 | | 2x(3 − 2x) | |
| * |
| =
|
| 3(2x − 3) | | x(x2 − 16) | |
| (x + 4)2 | | −2x(2x − 3) | |
| * |
| =
|
| 3(2x − 3) | | x(x − 4)(x + 4) | |
chyba już widzisz co można uprościć...
31 paź 11:16
Karola: a skąd jest −2x(2x−3) ?
31 paź 11:28
think: (3 − 2x) = −(−3 + 2x) = −(2x − 3)
31 paź 11:37
Karola: możesz do końca mi rozpisać ?
31 paź 11:41
think: Mogłabym ale nie chcę, upraszczanie na tego typu wyrażeniach działa tak samo jak w ułamkach
31 paź 11:43