Ciągi
anna: prosze o pomoc
Obliczyłam monotoniczność ciągu an=−2+8
wyszło mi że różnica an+1−an =8 czyli jest dodtnia ciąg rosnący ale mam ustalić ile wyrazów
ciągu nalezy do przedziału<−1,+nieskonczonośc>.
Jak to ustalić?
31 paź 08:13
+:
... to może zaczniesz od poprawnego zapisania tego ciągu −
31 paź 08:54
ewa: sorki
an=−2+8n
31 paź 08:59
+:
an+1−an=−2+8(n+1)−(−2+8n)= −2+8n+8+4−8n=10 ... rosnący
−2+8n>−1
8n>1 ... zachodzi dla dowolnego n>0 ze zboru liczb naturalnych (więc wszystkie wyrazy)
31 paź 09:11
ewa: dzięki
31 paź 09:17
+: −
31 paź 09:51
Aga: an+1−an=−2+8n+8−8n+2=8.
31 paź 09:55