prawdopodobieństwa i statystyka
Marcin: 1.Na płaszczyźnie zaznaczono 6 punktów z których żadne 3 nie leżą na jednej prostej. Oblicz,
ile różnych prostych wyznaczają te punkty.
2.Z naczynia, w którym są 4 kule czerwone i 5 niebieskich losowano kolejno 2 kule ze
zwracaniem. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że wylosowano dwie kule różnych kolorów.
3.Liczby 2,3 i 4 zapisujemy w dowolnej kolejności. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że
liczba 3 nie wystąpi na 2 miejscu.
4. Wśród dziesięciu losów dwa umożliwiają wygranie 50 zł i dwa umożliwiają wyciągnięcie
następnego losu. Pozostałe losy są przegrywające. Sporządź drzewo obrazujące to doświadczenie
i oblicz prawdopodobieństwo, że przy zakupie jednego losu wygrasz 50 zł.
5.Z pudełka, w którym jest 5 kul czerwonych i 7 zielonych, losowano kolejno 2 kule bez
zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że były to kule tego samego koloru.
6. W naczyniu jest 10 losów, wśród których 1 lost jest wygrywający, 2 losy uprawniają do
bezpłatnego wyciągnięcia następnego losu, a reszta to losy przegrywające. Antek kupił jeden
los i maksymalnie wykorzystał swoje uprawnienia. Sporządź odpowiednie drzewo i oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia A, że Antek wyciągnął los wygrywający.
7. Kupiec może zamówić puszki z kukurydzą u dwóch różnych dostawców X i Y. Niezależna
organizacja konsumencka przeprowadziła badania wagi netto produktu bez zalewy w dwudziestu
puszkach od każdego dostawcy i otrzymała wyniki:
DOSTAWCA X
waga netto (w gramach) 300 280 220 260 240
liczba puszek 3 7 1 7 2
DOSTAWCA Y
waga netto (w gramach) 340 280 250 220
liczba puszek 4 5 8 3
Oblicz średnią wagę netto kukurydzy w puszkach dla obu dostawców oraz odchylenia standardowe
wag tych puszek. Oceń u którego dostawcy kupiec powinien zamawiać towar.
Bardzo bym prosił najlepiej o wskazówki do każdego zadania (z jakich wzorów skorzystać)
31 paź 00:52
hwdtel i det 0:
Zad1
| | | |
skorzystaj z wzoru | lub z wzoru na sumę postępu arytmetycznego a1=5,r=−1,n=5 |
| | |
31 paź 08:02