objętość walca
jarke: objętość walca + ciąg geometryczny
Przekroje osiowe pięciu walców są kwadratami których pola w cm2 są kolejnymi wyrazami ciągu
geometrycznego o ilorazie 14, a suma pól tych kwadratów jest równa 52164 cm2.
Oblicz objętość najmniejszego walca.
Nie proszę o rozwiązanie, tylko o wskazówki. Z góry dziękuję.
30 paź 23:50
Bogdan:

H − wysokość najmniejszego walca, R − długość promienia najmniejszego walca.
Najmniejszy kwadrat ma pole H
2, każdy następny kwadrat ma pole 4 razy większe od
poprzedniego.
Pola tworzą więc ciąg geometryczny o ilorazie q = 4 (to nie pomyłka, dla wygody obliczeń
odwróciłem monotoniczność ciągu).
| | 45 − 1 | | 341 | |
Suma pięciu wyrazów tego ciągu: S5 = H2* |
| i S5 = |
| |
| | 4 − 1 | | 64 | |
Czy już wiesz, co robić dalej?
31 paź 01:18
jarke: Tak, rozwiązałem już dalszą część. Rysunku mi brakowało, podstawa to 2R, u mnie wynosiła R i
dlatego nie wychodziło, nie wiem jak mogłem to pomylić i myślałem, że H nie wynosi jednak
dzięki
Bogdan
31 paź 21:28
Agusia: Mam pytanie , jeżeli ja w tym zadaniu wzięłam q=1/4 to i tak powinno mi wyjść dobry wynik a tak
niesttey nie jest. Czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego i o co chodzi z tą zamiana q=1/4 na
q=4 że wzór się zmienił może nie wzór ale zapis.....
25 lip 16:56
pigor: ... no to "po bożemu" : niech
2r − długość boku kwadratu , to z warunków zadania :
ciąg pól przekrojów osiowych walca (a
n)= (4r
2, r
2,
14r
2 , ...) , gdzie n=5, q=
14,
a
1=4r
2 , S
5=
34164 ⇒
V5= π r
2* 2r=
2π r2 *r= ? , zatem
S
5=
34164 ⇔ a
11−q51−q=
34164 ⇔ 4r
2*
43(1−
11024)=
34164 ⇔
r
2*
163 *
10231024=
34164 ⇔ r
2=
3*64*34164*1023 ⇔
⇔ r
2= 64 i r=8 ⇒
V5= 2π* 64* 8=
1024π cm3− szukana
objetość . ...
25 lip 18:29
Agusia: Ale odp jest inna π/2048.
25 lip 18:42
Agusia: Już rozumiem i dziękuję, tam jest błąd powinno być 1/64 czyli r=1/8 Tak mi wyszło. Ale wynik
nadal nie wychodzi. Mnie wychodzi V= 2πr2*r=2π*1/64*1/8=π/256
25 lip 18:53