Wykaż
Michał: Proszę o pomoc: To ostatnie zadanko ,które mi zostało:
Kąt rozwarcia stożka ma 60 stopnii. Wykaż , że powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu na
płaszczyźnie jest półkolem
30 paź 23:48
Bogdan:
| | β | |
Długość łuku wycinka koła: L = |
| *2πt |
| | 360 | |
Długość obwodu koła podstawy stożka L = 2πR
| β | | β | | R | | β | |
| *2πt = 2πR ⇒ |
| = |
| ⇒ |
| = cosα |
| 360 | | 360 | | t | | 360 | |
Jeśli miara kata rozwarcia stożka jest równa 60
o, to α = 60
o
31 paź 00:05
Michał: dzięki Ci Wielkie
31 paź 00:07
iza: Opierając się na rysunkach Bogdana:t=2R, bo kąt rozwarcia 60
o, czyli przekrój osiowy jest
trójkatem równobocznym
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Pb=π |
| t*t= |
| πt2= |
| Pk, bo t jest promieniem koła |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
31 paź 00:49