Wykaż:
Michał: Wykaż, że jeśli x+y= 3 oraz x2− y2= 21, to xy=−10
Da się to zrobić inaczej niż zrobilem?:
1. Rozwiązałem układ równań
2. Podstawiłem wyniki do xy
30 paź 23:33
Michał: Proszę o pomoc
30 paź 23:34
rumpek:
1
o (x − y)(x + y) = 21
x + y = 3
(x − y) * 3 = 21 / : 3
x − y = 7
x = y + 7
2
o
x + y = 3
y + 7 + y = 3
2y = −4 / : 2
y = − 2
3
o
x * y = (−2) * 5 = −10
c.n.u.
Tak na szybko
30 paź 23:38
rumpek: Czyli teoretycznie tak jak ty, innego sposobu na razie nie widzę. Pomyśle nad innym za jakąś
godzinkę. Wątpie aby był jakiś łatwiejszy
30 paź 23:39
Michał: dzięki za odpowiedź
30 paź 23:41
Michał: A mógłbyś zerknąć do tego drugiego zadania , które wstawiłem?
30 paź 23:43
Michał: Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu: Wykaż, że różnica sześcianów dwóch kolejnych liczb
nieparzystych jest podzielna przez 2 i jednocześnie nie jest podzielna przez 4
Zrobiłem to następująco− wyłączyłem 2 przed nawias co powinno wskazywać na podzielność przez 2,
ale nie wiem jak udowodnić brak podzielności przez 4
30 paź 23:44
Eta:
(x+y)2=9 => x2+y2= 9−2xy
x2−y2= 21 => (x−y)*(x+y)= 21 => x−y= 7
x−y= 7 to (x−y)2= 49
x2−2xy+y2= 49
−4xy +9= 49
xy= −10
30 paź 23:45
ICSP: (x+y)
2 = x
2 + y
2 + 2xy = 9
(x−y)
2 = x
2 + y
2 − 2xy = 49
odejmując stronami :
x
2 + y
2 = 29
teraz wstawiamy do którego kolwiek:
29 + 2xy = 9
xy = −10
sprawdźmy jeszcze dla drugiego:
29 − 2xy = 49
xy = −10
Proszę. Oto drugi sposób
30 paź 23:46
Eta:
hi hi
30 paź 23:48
Godzio: Eta zbliżają się nasze urodziny, będzie trzeba coś zorganizować
30 paź 23:48
Michał: Dzięki Wam Wielkie
30 paź 23:49
rumpek:
Odnośnie tego zadania z podzielnością:
Dwie liczby calkowite nieparzyste to: (2n + 1), (2n − 1)
(2n + 1)
3 − (2n − 1)
3 = (8n
3 + 12n
2 + 6n + 1) − (8n
3 − 12n
2 + 6n − 1) =
= 8n
2 + 12n
2 + 6n + 1 − 8n
3 + 12n
2 − 6n + 1 = 12n
2 + 2 = 2(6n
2 + 1)
Widać, że liczba dzieli się przez 2 ale nie dzieli się przez 4.
c.n.u.
Nic innego do głowy mi o tej porze nie przychodzi
Godzio a kiedy urodzinki

?
30 paź 23:53
Michał: dzięki Ci
30 paź 23:55
Godzio:
Moje: 13.11,
Eta kawałek po mnie o ile mnie pamięć nie zawodzi
30 paź 23:56
rumpek:
szczęśliwa 13 ?

to za dwa tygodnie nie dużo czasu zostało
30 paź 23:58
Eta:
Godzio pamiętam, pamiętam ...........
13 listopada
30 paź 23:59
Godzio: Przygotowania czas zacząć
30 paź 23:59
Godzio:
A Ty
Eta kiedy dokładnie ? Nie zdradzałaś chyba konkretnej daty, tylko pisałaś że jesteś
strzelcem
31 paź 00:00
Eta:
Dodaj swoją datę ( dzień + miesiąc) →
31 paź 00:01
Godzio:
No popatrz jak to wszystko ładnie się układa, matematycznie rzekłbym
31 paź 00:03
Eta:
No coś w tym jest
31 paź 00:04
Godzio:
Dobra, ja idę spać, dobranoc
31 paź 00:08
Eta:
Miłych snów
31 paź 00:10