matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
STEREOMERIA___ GRANIASTOSŁUPY
xyz:
Przekątna prostopadłościanu jest nachylona do wysokości tego prostopadłościanu pod kątem 60 stopni. Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat o boku 4. Wyznacz pole powierzchni całkowitej tego prostopadłościanu
30 paź 22:19
dero2005:
a = 4 α = 60
o
d = a
√
2
= 4
√
2
h
√
3
= ctg 60
o
=
d
3
√
3
√
3
h = d*
= 4
√
2
*
=
4
3
√
6
3
3
P
c
= 2a
2
+ 4ah = 2*4
2
+ 4*4*
4
3
√
6
= 32 +
64
3
√
6
31 paź 07:29