matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
STEREOMETRAI___ OSTROSŁUPY
xyz:
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o krawędziach bocznych równych 8 oraz kącie nachylenia tej krawędzi do płaszczyzny podstawy pod kątem 50 stopni. Oblicz objętość tego ostrosłupa
30 paź 22:17
Eta:
H
sin50
o
=
=> H= 8sin50
o
8
a
√
2
2
a
√
2
cos50
o
=
=>
= 8*cos50
o
8
2
16*cos50
o
to a=
√
2
a
2
= .....
1
V=
*a
2
*H=..... odczytaj z tablic sin50
o
i cos50
o
3
30 paź 22:28