matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie
Aga:
Sprawdź, czy dziedziny funkcji f(x)=
√
2x−3
x+4
i g(x)=
√
(2x−3)(x+4)
są równe. Wyznacz dopełnienie dziedziny funkcji g w zbiorze liczb rzeczywistych.
30 paź 21:33
Anna:
piszę
30 paź 21:50
Anna:
2x−3
f(x):
≥0 i x+4 ≠0
x+4
(2x−3)(x+4) ≥ 0
3
1
x=
=1
, x=−4
2
2
1
1
Stąd: x∊ <−
∞
, −4> U <1
,
∞
) > i x≠−4 ⇒ x∊(−
∞
,−4) U <1
,
∞
)
2
2
1
g(x) : (2x−3)(x+4) ≥0 ⇒ x∊(−
∞
,−4> U <1
,
∞
)
2
Czyli D
f(x)
≠ D
g(x)
1
dopełnienie dziedziny f. g(x) = (−4, 1
)
2
30 paź 22:09