Czy dobrze myśle?
annna: Ania zbiera w skarbonce pieniązki na wakacje. W pierwszym tygodniu włożyła 1zł a w kolejnym
nastepnym dwa razy więcej niż w tygodniu poprzedzającym. Jle włoży pieniedzy w jedynastym
tygodniu?
czyli:
a1 = 1zł
r=2
s11=?
sn= [2a1+(n−1)*r]*n/2
s11= [2*1+(11−1)*2]*11/2=[2+20]*11/2= 22*11/2=121
30 paź 21:05
:):
a1=1
a2=2
a3=4
an=2n−1
a11=210=1024
30 paź 21:10
Anna: Pytanie nie jest o sumę (ilę zebrała pieniędzy przez 11 tygodni) , lecz o jedenasty wyraz (ile
włożyła w jedenastym tygodniu).
czyli a11 = ?
30 paź 21:11
annna: dzięki
30 paź 21:12