zad
Aga: wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie mx2−(m+4)x+14m+14=0 ma
dwa różne pierwiastki rzeczywiste, takie ze iloraz ich sumy i iloczynu jest liczbą mniejsza od
2
30 paź 20:58
Aga: Pomóżcie!
30 paź 21:08
Anna: Pomagam.
30 paź 21:13
Anna: Zapisz najpierw układ 3 warunków:
1) a≠0
2) Δ > 0
Spróbuj, a ja też zaraz Ci rozwiążę układ.
30 paź 21:16
Aga: Wychodzą mi dziwne rzeczy

czekam na twoje rozwiązanie
30 paź 21:31
Anna:

1) a=m ⇒ m≠0
2) Δ>0 ⇔ b
2−4ac > 0
| | 1 | | 1 | |
[−(m+4)]2 − 4m( |
| m+ |
| ) > 0 |
| | 4 | | 4 | |
| | 2 | |
m2+8m+16−m2−m > 0 ⇒ 7m+16 > 0 ⇒ m> −2 |
| |
| | 7 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| m+3 |
| )( |
| m+ |
| ) < 0 |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
m= −7 m=−1
Na podst. wykresu: m∊ (−7,−1)
Po podsumowaniu warunków (część wspólna) − rys. 2 mamy odp.:
30 paź 21:44