Granica
Ed: Cześć
| | 1 | |
Mógłby ktoś to rozwiąć bo mi wychodzi granica 0 a na wolframie wychodzi − |
| |
| | 4 | |
lim(
√4n2 + n + 1 −
√n2 + n + 1 − n)
n−>
∞
30 paź 20:40
Ed: rozwiąć −> rozwiązać oczywiście
30 paź 20:44
Ed: up
30 paź 21:03
Ed: up to dla mnie naprawdę ważne

proszę
30 paź 21:24
Trivial: Hmm.... Myślę jak to ładnie zrobić.
30 paź 21:44
Trivial:
√4n2+n+1 = 2
√n2 + n/4 + 1/4 =
√n2 + n/4 + 1/4 +
√n2 + n/4 + 1/4.
√4n2+n+1 −
√n2+n+1 − n =
=
√n2 + n/4 + 1/4 − √n2+n+1 +
√n2 + n/4 + 1/4 − n
α β
α =
√n2 + n/4 + 1/4 −
√n2+n+1 =
| | n2 + n/4 + 1/4 − n2−n−1 | |
= |
| |
| | √n2 + n/4 + 1/4 + √n2+n+1 | |
| | −3/4*(n+1) | |
= |
| |
| | √n2 + n/4 + 1/4 + √n2+n+1 | |
| | −3/4*(1 + 1/n) | |
= |
| |
| | √1 + 1/(4n) + 1/(4n2) + √1+1/n+1/n2 | |
β =
√n2 + n/4 + 1/4 − n =
| | n2 + n/4 + 1/4 − n2 | |
= |
| |
| | √n2 + n/4 + 1/4 + n | |
| | 1/4(n+1) | |
= |
| |
| | √n2 + n/4 + 1/4 + n | |
| | 1/4(1 + 1/n) | |
= |
| . |
| | √1 + 1/(4n) + 1/(4n2) + 1 | |
| | 3 | | 1 | | 2 | | 1 | |
lim ... = α+β = − |
| + |
| = − |
| = − |
| . |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 4 | |
30 paź 22:17
Trivial:
miało być na końcu lim... = limα + limβ = ...
30 paź 22:26
Ed: Dzięki
31 paź 07:46