matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
Aga:
√
x
2
+6x+9
+ |x−4| : (x−4)=6
30 paź 20:39
Aga:
Proszę o pomoc!
30 paź 20:47
Jolanta:
√
a
2
=|a| napisz pod pierwiastkiem (x+3)
2
30 paź 20:48
Eta:
x= −10
30 paź 20:51
Aga:
dziękuję
30 paź 20:59
Jolanta:
|x−4|
|x+3|+
=6 x≠4
x−4
x+3=0 dla x=−3 1przedział (−
∞
,−3) 2 przedział <−3,4) 3 przedział (4,
∞
) 1 przedział np x=−5 −5+3<0 zmiana znaku −x−3 −5−5<0 zmiana znaku −x+4 −x−3−x+4=6 −2x=5 x=−2,5 nie nalezy do przedziału (−
∞
,−3) sprawdz 2 i 3 przedział
30 paź 20:59