matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
znajdź równość.
kornelia:
2
dane są liczby a = [1 − 3
√
2
− 3 ( 1 −
√
2
] b = [5
√
2
− 8] + [6
√
2
− 6].
3
uzasadnij, że liczby a i b są równe, a następnie wskaż liczbę ujemną x dla każdej zachodzi
b
równość [x] = 2a +
.
a
30 paź 20:37