Diamentowy Indeks AGH
Parametr: Diamentowy indeks agh(pytanie z pierwszego etapu)
Zbadaj w zależnosci od parametru k, ile rozwiazan ma uklad rownan
a)
| ⎧ | kx + (k + 1)y = k − 1 | |
| ⎩ | 4x + (k + 4)y = k |
|
b) Dla jakich wartosci parametru k ten uklad ma dokladnie jedno rozwiazanie
nalezace do wnetrza trojkata o wierzcholkach
A = (0; 0); B = (
23;0); C = (0; 2):
30 paź 20:27
Parametr: Ma ktoś pomysł na to zadanie?
30 paź 20:43
lenka: najlepiej rozwiązac metoda wyznacznikowa
W różne 0 − jedno rozw rozw
W=0 i Wx=0 i Wy=0 − niesk wiele rozw
w pozost przyp brak rozw − ukł sprzeczny
30 paź 20:49