ZAPISZ JA KANONICZNIE I ILOCZYNOWO
MONIKA: dana jest funkcja kwadratowa w postaci ogólnej.Zapisać ją w postaci kanonicznej i
iloczynowej
y=−x2+2x−2
30 paź 19:49
Jolanta: wzór na postać kanoniczna i iloczynowa
30 paź 19:50
MONIKA: a czy może mi to ktoś rozpisać
30 paź 19:53
Jolanta: wzorów nie znasz to jak chcesz robic? Po lewej stronie kliknij funkcję kwadratową tam
znajdziesz wszystkie wzory
30 paź 19:59
MONIKA: znam wzory tylko coś mi nie wychodzi
△=−4 tak mi wyszło
p=1
q=1
czy postać kanoniczna bedzie tak wyglądała
−(x−1)2−1
30 paź 20:07
Jolanta: | | −b | | −2 | | −Δ | | −4 | |
y=a(x−p)2+q a=−1 p= |
| = |
| =1 q= |
| = |
| =1 |
| | 2a | | −2 | | 4a | | −4 | |
y=−(x−1)
2+1
30 paź 20:14
Jolanta: dobrze
30 paź 20:14
Jolanta: napisałas dobrze u mnie bład jest zorientowałąm sie jakl nacisnęłam klawisz
Δjest ujemna czyli nie ma pierwiastków ,nie można napisac postaci iloczynowej
30 paź 20:16
MONIKA: a czy dobrze myslę czy źle że postaci iloczynowej nie bedzie bo Δ jest mniejsza od zera?
30 paź 20:17
MONIKA: dzieki
30 paź 20:17
milena: y=x2−x−3(4) zapisz w postaci kanonicznej i w postaci iloczynowej
25 maj 23:38