Logarytm w potędze
Łuki: Witam. Otóż mam problem obliczyć jak mam logarytm w potędze. Kompletnie nie wiem jak się za to
zabrać

Proszę o pomoc.
1)16
log23
2)8
1−log23
3)10
2+log7
30 paź 19:29
nieokiełznany: możesz to policzyć ze wzoru na alogab=b
1) 16log23 = 24(log23) = 2log234= 2log281 = 81
30 paź 19:41
Jolanta: wzór alogax=x
16=2...
30 paź 19:43
Łuki: 2) 23−log233 = 23−log227 = 827 dobrze?
30 paź 19:51
Eta:
ok
30 paź 19:56
Jolanta: Nie ,w potędze masz odejmowanie a nie mnozenie,zamien 3 na log2 9
30 paź 19:56
Jolanta: oj sory
30 paź 19:58
Eta:
Jolanto ....jest ok
30 paź 19:58
Łuki: 102+log7 = 10log100 + log7 = 10log700 = 700
30 paź 20:03
Łuki: Dzięki wielkie za pomoc. Już wiem jak trzeba to robić. Dziękuję bardzo
30 paź 20:14
Eta:
I o to chodzi
30 paź 20:16
matma: 36(log65−1/4)
11 gru 21:48
matma: pomocy
11 gru 21:49
Mortiszja: ze wzorem który podaliście do przykładu pierwszego nie wychodzi mi 4,
a powinno bo tak jest w kluczu
25log52 taki przykład
26 mar 22:11
krystek: 52log52=5log54=4
26 mar 22:15