ciąg arytmetyczny
monia: W ciągu arytmetycznym (a
n) mamy:
| ⎧ | a2 + a8 = −6 | |
| ⎩ | a2 * a8 = −27 |
|
Dla jakich n∊N
+ prawdziwa jest równość a
1 + a
2 + a
3 + ... + a
n = −280
Proszę o pomoc...
30 paź 19:26
pomagacz:
a
n = a
1 + (n−1)r
z pierwszego wzoru podstawisz do układu równań i później z drugiego wzoru masz sumę równą −280
i podstawiasz n z układu równań
30 paź 19:31
Kasia: z początku na pewno możesz wyliczyć r i a
1 wyliczając taki oto układ równań
a
1+r+a
1+7r = −6
(a
1+r)*(a
1+7r) = −27
czy rozumiesz skąd się wziął ten zapis?
30 paź 19:32
monia: No tak, niby tak samo wcześniej zrobiłam, lecz w S
n wychodzi mi Δ<0 ... Nie wiem co zrobiłam
źle, ponieważ w odpowiedziach n=20 ...
30 paź 19:33