Kombinatoryka - liceum
Promilla: Zbiór liczb {1,2,...7} Ala porządkuje w sposób losowy. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że
iloczyn każdych dwóch sąsiednich liczb będzie liczbą parzystą. Myślałam żeby najpierw obliczyć
na ile sposobów można ułożyć te liczby czyli 5040, no i potem jakoś wykombinować żeby
wyeliminować liczby w których co najmniej raz występuje połączenie cyfra parzysta obok
nieparzystej . Tylko jak to dalej zrobić ?
Dzięki za pomoc
30 paź 19:16
nieokiełznany:
|Ω|=7!
|A|=4!*3!
| | 4!*3! | | 4!*3*2*1 | | 6 | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 7! | | 4!*5*6*7 | | 210 | | 35 | |
chyba powinno być dobrze
30 paź 19:32
Promilla: no z odpowiedzi wynika że jest dobrze ale nie rozumiem dlaczego jest to |A|=4!*3!?
30 paź 19:39
Eta:
n −−− nieparzysta , p −−− parzysta
A={ n p n p n p n}
n= 4! p= 3! |A|= 4!*3!
30 paź 19:48
nieokiełznany: Masz 4 miejsca gdzie możesz ustawić liczby parzyste (P) i 3 miejsca, gdzie możesz ustawić
nieparzyste (N)
P N P N P N P
np. 1 * 2 * 3 * 4 * 5 * 6 * 7
iloczyn każdej daje liczbę parzystą
(z wyższego) 2 − 6 − 12 − 30 − 35
liczby parzyste możesz ustawić na 4! sposobów, a liczby nieparzyste na 3! sposobów.
30 paź 19:48
Promilla: ooo rzeczywiście macie racje. a ja myślałam cały czas o sumie . wielkie dzięki = )
30 paź 19:55