wyznacz dziedzinę funkcji f i rozwiąż równanie
thorsi: wyznacz dziedzinę funkcji f i rozwiąż równanie :
f(x)=log2(x−1) + log2(x+2)
nie rozumiem logarytmow a niedługo mam poprawę ze sprawdzianu, pomóżcie.
30 paź 18:38
Jolanta: na sprawdzian musisz sie niestety nauczyć innego sposobu nie ma .Po lewej stronie kliknij
logarytmy znajdziesz tam wszystko
logarytmowanie to działanie przeciwne do potęgowania
logab=c ac=b a≠1i a>0 i b>0 ( dziedzinę z tego )
log28=3 bo 23=8
log10 100=2 bo 102=100
wzór
logab+logad=loga(b*d)
spróbuj
30 paź 18:48