matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
kkpc:
rozwiązać równanie dzięki (9)
x
-3
x
+
2
-486=0 mi wychodzi x=12 jak sprawdzam podstawiając z x 12 to L≠P dzięki
17 kwi 14:47
;-):
(3
2
)
x
-(3
x
*3
2
)-486=0 (3
x
)
2
-(3
x
*3
2
)-486=0 3
x
=t t
2
-9t-486=0 delta=2025
√
delta
=45 t1=-18 t2=27 3
x
=3
3
x=3
17 kwi 16:24